Despre Specialist
„Scopul psihologiei este de a oferi o idee diferita despre lucrurile pe care le cunoaștem.” (Paul Valèry)
În plus faţă de ajutorul şi sprijinul pe care ni-l pot da prietenii noştri, rudele sau un grup de sprijin, consultarea unui profesionist poate fi foarte utilă. Deşi există de multe ori mai multe resurse psihologice în jurul nostru, este însă, uneori, dificil de a alege o persoană căreia dorești să-i încredințezi intimitatea emoțională si problemele cu care te confrunți. Alegerea unui profesionist în psihologie este la fel ca alegerea unui profesionist în orice domeniu. Cercul tău de prieteni poate fi o sursă valoroasă de informaţii. Un prieten poate recomanda un psiholog: ştie sau a auzit de… Apoi, există servicii de referinţă ale diferitelor organisme profesionale care vă pot ajuta şi vă vor da numele unor psihologi, psihoterapeuți și bineînțeles, internetul, ca sursă largă de informare și la îndemâna oricui, acum în zilele noastre.
Cum ne desfășurăm activitatea?
Realizăm interviul clinic
Motivul principal, pentru care realizăm interviuri cu clienții, este destul de simplu - vrem să aflăm mai multe despre ei. În plus, dorim să construim relații cu clientul și să dezvoltăm o înțelegere comună a experienței clientului. S-ar putea să vă gândiți la interviu, ca la o viziune asupra lumii, care este împărtășită între psihoterapeut și client - o „inter viziune” sau o viziune comună asupra lumii.
Recunoaștem care este problema
Majoritatea oamenilor vin la un profesionist în psihoterapie deoarece au un anumit tip de suferință emoțională (distres), care le afectează capacitatea de a funcționa social, academic și / sau profesional. Unii se pot prezenta la terapie la recomandarea altei părți interesate, cum ar fi un soț sau un părinte. În mod similar, unele persoane pot fi mandatate pentru terapie de către consilierul de probațiune, instanțele sau angajatorul lor. Persoanele care solicită terapia la cererea altcuiva sunt adesea cele mai dificile, în a se implica în procesul terapeutic. În cele din urmă, unii clienți pot veni pentru terapie, pentru a se angaja într-un proces de auto-descoperire care este relativ nespecific; acest lucru este mai frecvent în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății mintale și al celor în curs de formare, care solicită terapie ca parte a creșterii și dezvoltării lor profesionale și personale.Colaborăm pentru îndeplinirea obiectivului
Atunci când un client se prezintă la terapie, el sau ea poate avea sau nu un obiectiv de terapie bine articulat în minte. Procesul de evaluare și diagnostic ajută psihoterapeutul și clientul să se concentreze asupra dificultăților din viața de zi cu zi care, în cele din urmă, vor deveni obiective ale terapiei. Un plan de terapie conține obiective pe care clientul le poate atinge, precum și obiective specifice și intervenții pentru a ajuta la realizarea acestor obiective. Elaborarea unui plan terapeutic ar trebui să fie un proces de colaborare între client și psihoterapeut. Ambele părți ar trebui să fie de acord inițial asupra obiectivelor terapiei și ar trebui să existe o cale clară spre a le îndeplini, prin obiective măsurabile. De exemplu, un obiectiv al terapiei ar putea fi reducerea emoțiilor negative determinate de depresie. Indicatorii realizării acestui obiectiv ar putea fi creșterea săptămânală a socializării și identificarea și provocarea gândurilor negative despre valoarea de sine.
Încercăm sa ducem terapia la bun sfârșit
Când se termină terapia, conexiunea interpersonală dintre terapeut și client nu încetează să existe. Câștigurile care au fost făcute în terapie ar trebui să fie susținute, iar aspectele terapiei (și chiar terapeutul) ar fi trebuit să fie internalizate în mare măsură de către pacient. Creșterea și schimbarea continuă, dincolo de limitele cadrului formal al terapiei. Într-un scenariu ideal, faza de reziliere ar trebui să se concentreze pe câștigurile pe care le-a realizat clientul, punctele sale forte curente și domeniile în care cel mai probabil va continua să crească, independent. Toate acestea fac parte din procesul de consolidare care permite clientului să continue într-un proces de creștere și dezvoltare intrapersonală, chiar și după terminarea terapiei.